Salut registra més de 800.000 proves diagnòstiques de COVID en una setmana, que corresponen al 10% de la població catalana.
Salut registra més de 800.000 proves diagnòstiques de COVID en una setmana, que corresponen al 10% de la població catalana. A partir d’ara, les dades d’UCI especificaran si el motiu d’ingrés en cures intensives és PER covid
Catalunya ja ha administrat més de 15 milions de dosis de vacunes de la COVID-19. secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha posat en valor el gran esforç de detecció de casos de COVID-19 que s’està fent a Catalunya on, només en la darrera setmana, el sistema sanitari ha realitzat 813.599 proves diagnòstiques, de les quals 604.144 van ser TAR i 204.455 PCR. Unes proves que han servit per testar més del 10% de la població de tot el país.
Així ho ha explicat avui en roda de premsa, on ha dit que aquest esforç s’ha evidenciat especialment en les proves fetes a les edats joves, que signifiquen la capa extra de protecció implementada a les escoles per a la tornada presencial al trimestre escolar. Una tasca conjunta amb les oficines de farmàcia del Programa TAR que han fet 377.000 test d’antígens, a partir dels 6 anys, amb una positivitat molt més baixa que en altres edats, d’un 7%.
Cabezas també ha destacat la importància que significa disposar d’un sistema de de vigilància d’infeccions respiratòries (incloent les greus) que permeti el seguiment epidemiològic el més acurat possible durant tot l’any. I que en faciliti la prevenció, el control i l’actuació precoç davant de noves amenaces de salut pública integrant l’esforç de tot el sistema de salut. Per això, ha dit que ja s’està ultimant la creació d’aquest servei de vigilància d’infeccions respiratòries, amb la base de l’experiència prèvia del PIDIRAC o de la història clínica compartida de la primària, l’ECAP, entre d’altres.
Per la seva banda, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha explicat que s’està treballant per determinar quin és l’impacte real i la gravetat de la variant òmicron en els nostres centres sanitaris. Per això, s’introduirà una nova variable en la declaració de casos COVID a UCI, que discrimini clarament el motiu d’ingrés. “La declaració dels casos COVID d’UCI a dadescovid.cat passarà a incloure els pacients que hi ingressen per COVID i no aquells que, ingressats per altres motius, com per exemple un infart, també són positius de COVID”, ha concretat Craywinckel.
Ingressats a UCI per COVID
L’objectiu d’aquesta nova manera de registrar els ingressats a llits de crítics és saber si a tots els pacients a UCI hi ha aquesta variant (en l’actualitat tot indica que les dades inclouen un 8-10% de pacients AMB, no PER COVID). I també es busca conèixer quina és la tipologia d’aquest pacient.
I s’ha arribat a aquesta conclusió perquè, analitzant els casos ingressats actualment a les UCI de dos grans centres hospitalaris, s’ha observat que el 23% dels casos actualment ingressats son òmicron. D’aquests, el 85% son pacients no vacunats, immunodeprimits o amb comorbiditats severes. Aquest mateix anàlisi s’ampliarà a tots els pacients ingressats a UCI.
Pel que fa a hospitalització convencional, es depurarà el llistat de centres que ara reporten dades al Ministeri, ja que més de 10.000 llits dels que consten en el llistat no són d’atenció hospitalària d’aguts (són llits de tipus sociosanitari, residencials, o d’altres característiques especials).
Craywinckel ha aclarit que això no significa pèrdues de dades, ni de l’històric ni del nombre de pacients a UCI: “Aquest anàlisi nou dels pacients de les UCI és un esforç que respon a la voluntat de millorar la definició de les característiques dels pacients”. La directora Craywinckel també ha remarcat el fet que “tampoc no està pensat en cap cas perquè baixin els números d’ingressats a crítics o ingressats totals que es notifiquen al Ministeri. Sinó que es tracta d’afinar en alguns conceptes per clarificar bé totes les dades i el motiu dels ingressos”.
15 milions de dosis de vacunes administrades a Catalunya
La secretària de Salut Pública ha felicitat tot el sistema de salut de Catalunya perquè ja s’han administrat 15 milions de dosis de vacunes de la COVID: “És una fita molt important, perquè són vides estalviades, moltes hospitalitzacions estalviades, molt patiment estalviat”, ha reblat Cabezas.
A més de fer una nova crida a la vacunació, ha informat que un 85% de la població de Catalunya de 12 anys o més en té la pauta completa (una o dues dosis), de les quals ja n’han rebut la dosi de record el 45%. I la vacunació infantil de primera dosi per als infants d’entre 5 i 11 anys se situa ja en el 40%.
Cabezas també ha recordat que han d’haver passat 5 mesos per rebre la dosi de record per als vacunats amb ARNm (Pfizer o Moderna), incloses les persones d’entre 18 i 29 anys (que fins ara tenien el termini fixat en 8 mesos). Un termini que és de 3 mesos en el cas que hagin rebut prèviament una vacuna d’adenovirus (Janssen o AstraZeneca). Poden demanar cita a través del portal vacunacovidsalut.cat.
En el cas de les persones menors de 65 anys que hagin passat la infecció de la Covid-19, es recomana que la dosi de record s’administri 5 mesos després de la recuperació de la malaltia, tot i que continuarà sent possible vacunar-se amb la dosi de record 4 setmanes després de superar la malaltia.
Situació epidemiològica
Quant a la situació epidemiològica contra la COVID-19 a Catalunya, la incidència de casos actualment experimenta un augment, sobretot, en els menors de 15 anys. En total, està a 3.204,52 a 7 dies, tot i que la secretària de Salut Pública ha definit la tendència de la situació actual com a “estacionària però cap a decreixement, que evidenciaria una desacceleració dels contagis”.
Les dades de la seqüenciació dels casos positius ja reflecteixen que l’impacte d’òmicron frega el 100% en la tercera setmana del gener, quan la setmana anterior eren del 97,6% dels casos.
Així, tot i l’augment de la incidència, es confirma aquesta desacceleració a l’Rt, que ha baixat fins a l’1.14 des de l’1.8 en què se situava la setmana passada, i la positivitat també evidencia un descens de més d’un punt i ara és del 21.11%. I malgrat que ha augmentat lleument en 24 persones la xifra d’ingressades als centres hospitalaris respecte la setmana passada –ara en són 2.862 en total–, s’ha observat una millora en les que necessiten cures intensives, passant a ser 495 persones ingressades a les UCI, 18 menys que fa set dies.
La secretària de Salut Pública també ha explicat que l’atenció primària va atendre aquest dilluns 24 de gener 88.000 visites relacionades amb la COVID-19, una xifra molt alta tot i que lluny del rècord que va registrar fa una setmana amb 102.114 consultes. I tant Cabezas com Craywinckel han agraït la tasca dels professionals de l’atenció primària en aquesta sisena onada amb la variant òmicron, que ha repercutit especialment en aquest nivell assistencial.