Metges espanyols condicionen ‘gripalitzar’ la Covid-19 a l’adopció de 5 eixos clau per atendre el virus
Metges espanyols condicionen ‘gripalitzar’ la Covid-19 a l’adopció de 5 eixos clau per atendre el virus. Durant les darreres setmanes, un dels temes de què més s’ha parlat és de gripalitzar la Covid-19. Un canvi d’estratègia que la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, semFYC, i les 17 societats federades que la integren, condicionen el desenvolupament de dues línies de mesures, 5 pilars estratègics, i un conjunt d’actuacions sobre les quals cal determinar ordre d’implantació i mecanismes de juxtaposició.
D’aquesta manera, juntament amb la participació d’experts dels grups de treball i programes implicats, ha fet públic un document que proposa decidir com ha de ser el moment i la forma d’un canvi d’estratègia del país en la gestió de la COVID-19. Aquest document persegueix, doncs, assentar les bases del necessari debat cap a un canvi en la gestió de l’atenció a la pandèmia de coronavirus passant d’un model d’atenció a la crisi a un model de control de la pandèmia amb un altre model d’abordatge, indiquen.
Com ja s’està veient les últimes setmanes, els impactes de la transmissió futura del SARS-CoV-2 a la salut seran previsiblement menors a causa de l’àmplia exposició prèvia al virus, les vacunes adaptades regularment a nous antígens o variants, la propera arribada antivirals i la implantació de mesures ja conegudes, que augmenten la protecció dels més vulnerables durant futures onades.
Així, la semFYC contempla dos escenaris possibles que es poden juxtaposar o succeir. El primer, l’endemització del SARS-CoV-2, amb un virus present de manera continuada encara que amb xifres baixes d’incidència. I, d’altra banda, l’aparició de noves variants que puguin provocar un augment en la transmissibilitat, la gravetat de la malaltia, o que escapin a la resposta immune i donin lloc a brots o ones epidèmiques successius.
L’OMS rebutja tractar la Covid-19 com una endèmia, tal com proposen alguns països com Espanya
Des del seu punt de vista, qualsevol estratègia que s’implementi ha de tenir present aquests dos escenaris possibles. S’obre, així, una nova realitat sociosanitària que suposa la presa de decisions per minimitzar l’impacte de la pandèmia i crear una infraestructura anticipatòria del que pugui succeir a l’escenari 1 i el 2, en moments de coexistència de tots dos, així com en l’evolució de l’un a l’altre.
En el document, realitzen una valoració a favor i en contra dels factors permeten o no valorar un canvi d’estratègia. A favor hi ha l’elevada cobertura vacunal, l’actual comportament del virus o la disponibilitat de test; en contra, es troba que no se sap com serà el comportament del virus en el futur, la possibilitat que les variants sortegin la immunitat vacunal o la no estandardització de dades entre comunitats.