El comissari en cap aposta per un model de policia que es regeixi per la transparència i la rendició de comptes a la societat
TEXTO PROPIEDAD de: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/418943/el-comissari-en-cap-aposta-per-un-model-de-policia-que-es-regeixi-per-la-transparencia-i-la-rendicio-de-comptes-a-la-societat
. Josep Maria Estela ha comparegut avui a la Comissió d’Estudi del Model Policial del Parlament per presentar les línies de futur del nou model policial
. El cap del Cos diu que “una cultura organitzativa que fomenta la responsabilitat, la integritat i la rendició de comptes enforteix el vincle policia- ciutadania i reforça la legitimitat de la institució”
El comissari en cap ha explicat avui en la Comissió d’Estudi del Model Policial del Parlament quines són les línies de futur del nou model policial que se centra en el que ha anomenat “l’ADN del Cos de Mossos d’Esquadra”, basat en un model de proximitat i d’atenció a la ciutadania. Josep Maria Estela ha parlat en primer lloc del model de servei del Cos, per continuar explicant quins són els principis per dissenyar el futur model d’ordre públic i quins són els àmbits de millora, i ha finalitzat anunciant les línies de treball de futur dins del projecte Mossos 2030.
El comissari en cap ha iniciat el seu parlament dient que “volem ser i serem la policia que la ciutadania de Catalunya vulgui que siguem. Sinó, no té sentit la nostra existència”. I ha remarcat que “la policia està sotmesa a mecanismes de control que emanen del propi Cos i de la pròpia societat a la qual servim”. En aquest sentit ha manifestat que “una cultura organitzativa que fomenta la responsabilitat, la integritat i la rendició de comptes enforteix el vincle policia- ciutadania i reforça la legitimitat de la institució”.
El cap del cos de Mossos d’Esquadra s’ha referit als elements als quals està subjecte l’actual model policial i els ha enumerat: la proximitat, l’atenció a les víctimes, la neutralitat política i ideològica, la transparència, l’avaluació i rendició de comptes, la modernització i digitalització, la supervisió, la mediació, la responsabilitat social i la col·laboració amb les policies locals i guàrdies urbanes, així com amb les forces i cossos de seguretat de l’estat.
Pel que fa a l’avaluació i rendició de comptes, ha dit que “cal aprofundir en la cultura de l’avaluació dintre del cicle de millora contínua. Aquest concepte, lligat al de la permanent autocrítica, està present i ha de continuar estant present en la nostra cultura policial. Així mateix, sempre cal continuar aprofundint en el rol de lideratge i acompanyament que han d’exercir els comandaments del Cos”.
Josep Maria Estela ha parlat dels mecanismes de control interns del Cos com són els jeràrquics de supervisió i els controls que realitza la divisió d’Afers Interns i la divisió d’Avaluació de Serveis. Pel que fa als mecanismes de control i fiscalització externs s’ha referit a la judicatura i fiscalia, al Parlament de Catalunya, al Síndic de Greuges, les oficines antifrau o els organismes de protecció de dades de caràcter personal, entre d’altres.
Un model públic basat en el servei a la ciutadania
En relació amb el model d’ordre públic, ha dit que “ha d’estar subjecta a aquest mateix model policial que té com a característiques el servei públic al ciutadans de Catalunya amb l’objectiu de protegir drets i llibertats i garantir la seguretat ciutadana i l’orde públic”. I ha sentenciat que “ho volem fer amb el màxim de transparència i rendició de comptes que els deia abans i amb un respecte escrupolós dels drets humans”.
Pel que fa als mètodes, les estratègies i les eines utilitzades en el model de gestió de l’ordre públic, ha dit que han d’estar d’acord amb el conjunt de valors i creences de la societat i ha manifestat que el cos de mossos d’esquadra ha d’acompanyar i anar de la mà de la societat a la qual ha de servir i en aquesta línia ha conclòs que “creiem que només d’aquesta manera el Cos obtindrà el reconeixement i la legitimitat desitjada”.
El comissari en cap ha assegurat que “els Mossos d’Esquadra adequaran, si cal, les seves estratègies i les seves eines i, sobretot, com i quan han de ser utilitzades, però també cal que els diputats i diputades tinguin en compte que qualsevol cos policial ha de comptar amb les eines necessàries per mantenir la seva eficàcia en el restabliment de l’ordre públic i la pau social”. Josep Maria Estela ha insistit en què “qualsevol cos de policia en un sistema democràtic ha de comptar amb la capacitat per complir amb eficàcia aquesta funció en base a la legitimitat que li atorga la llei i aplicant en tot moment els principis de congruència, oportunitat, proporcionalitat i mínima intervenció”.
El cap dels Mossos d’Esquadra ha destacat que un altre pilar fonamentalment d’aquest nou model d’ordre públic ha de ser l’aprofundiment i ampliació de la mediació en la resolució de conflictes en general i en la gestió de les manifestacions en particular. “Creiem que aquesta mediació i diàleg no ha de ser una cosa només de la nostra àrea especialitzada, l’Àrea de Mediació, o dels caps dels dispositius, si no que també ha de formar part de la manera de fer i ser per tots i cadascun dels policies”.
Pel que fa a les intervencions policials, el comissari en cap ha insistit que han d’estar regides per la transparència i la posterior rendició de comptes. Així doncs, ha anunciat que “caldrà explorar l’existència de sistemes que permetin aprofundir en aspectes de geolocalització de vehicles i de determinats agents o de traçabilitat de determinades armes o eines policials”.
Josep Maria Estela ha dit que “qualsevol incorporació de noves eines o estratègies policials en la gestió de masses ha d’anar acompanyada d’un creixement i millora de la coordinació dels efectius que es dediquen al manteniment i restabliment de l’ordre públic” Finalment, ha mencionat el component humà que té qualsevol model d’ordre públic i en aquets sentit ha explicat que “en diferents policies europees la gestió de l’ordre públic implica una gestió dels recursos humans especialment acurada en aspectes com ara la formació continuada, els controls periòdics de l’estat anímic i motivacional dels agents així com, en alguns casos, l’establiment de permanències amb una durada màxima”.
Finalment pel que fa as reptes de futur, ha mencionat la digitalització, com a un dels més importants. També s’ha referit al Pla d’igualtat i feminització que té com a dos grans objectius fomentar la igualtat de gènere a la Policia de la Generalitat i fer del Cos un reflex de la societat actual.
El comissari en cap ha insistit en continuar aprofundint amb la policia de proximitat i l’atenció a les persones i prioritzar els esforços en la millora del servei policial de major contacte amb les persones i en la millora de les condicions de treball dels mossos i mosses que desenvolupen aquestes funcions. També s’ha referit a la protecció del medi ambient davant la situació d’emergència climàtica actual i ha manifestat que “els mossos han de situar la protecció del medi ambient com una de les seves prioritats en els propers anys”.
La lluita contra Ciberdelinqüència constitueix un altre dels reptes que afronta la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra que ha de dotar-se de la capacitat organitzativa suficient per fer front amb garanties al ciberdelicte i a les amenaces i atacs que provenen de la xarxa i es duen a terme en el món virtual.
TEXTO PROPIEDAD de: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/418943/el-comissari-en-cap-aposta-per-un-model-de-policia-que-es-regeixi-per-la-transparencia-i-la-rendicio-de-comptes-a-la-societat